Gids voor de reiziger - Volg de gids

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Gids voor de reiziger - Volg de gids

www.mivb.be Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel Volg de gids Gids voor de reiziger 95_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 1 3/21/08 10:54:12 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Inhoud Welkom in Brussel Brussel is niet alleen één van Europa’s groenste hoofdsteden, het is ook nog één van ’s werelds meest kosmopolitische steden. En in onze hoofdstad zetelen bovendien tal van internationale organisaties. Redenen genoeg dus om te beschikken over een efficiënt en toegankelijk openbaar vervoersnet. 3 2 ZICH VERPLAATSEN IN BRUSSEL blz. 4 - 8 De MIVB heet u welkom • Dag-, avond- en nachtlijnen • Andere operatoren die Brussel bedienen • U gaat naar de luchthaven ? Wij ook ! • De garantie voor een vlekkeloze service • Kunst in de metro • Wacht niet langer op de bus met SYNCRO!

ALLES OVER DE HALTES blz. 9 - 10 Een halte vinden • Houd uw geld of vervoerbewijs klaar • U wilt op- stappen? Steek uw hand op • U wilt afstappen? Laat het de chauffeur weten • Geef voorrang aan trams ALLES OVER ONZE VOERTUIGEN blz. 11 - 12 Stap vooraan op en achteraan af op onze bussen • Een paar tips om het veilig en gezellig te houden ALLES OVER ONZE VERVOERBEWIJZEN blz. 13 - 15 Voor elk wat wils • Maak kennis met onze verkooppunten • Uw kaart ontwaarden • Uw abonnement kwijt?

PERSONEN MET BEPERKTE MOBILITEIT blz. 16 - 19 Toegang tot de voertuigen • Vraag hulp aan ons personeel • Een plaats op maat • Haltes voor slechtzienden • Toegang tot de liften • Bestel uw minibus PAKKETTEN EN GROTE VOORWERPEN blz.

20 - 22 Fietsen • Kinderwagens • Grote pakketten • Dieren RESPECT VOOR HET MILIEU blz. 23 - 24 Sorteren in het station • Nette bussen EEN PAAR REGELS IN DE METRO blz. 25 INFORMATIE VRAGEN blz. 26 - 27 Op onze website www.mivb.be • Ons Contact Centre • Onze BOOTIK • Onze KIOSK • Verloren voorwerpen • Oproeppalen in de stations • Metropolitie Goed op weg 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 2-3 3/21/08 10:54:14 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Zich verplaatsen in Brussel 1 ┋ DE MIVB HEET U WELKOM De MIVB (Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel) is de grootste openbare vervoersmaatschap- pij in Brussel. Onze metro’s, trams en bussen brengen u iedere dag naar elk uithoekje van de stad. In tegenstelling tot in vele andere steden vormen de trams, bussen en metro’s van de MIVB één netwerk. Met uw vervoerbewijs kunt u dan ook in elk voertuig terecht. 2 ┋ DAG-, AVOND- EN NACHTLIJNEN De meeste MIVB-lijnen rijden 7 dagen op 7, van 5 uur ’s morgens tot middernacht. Maar andere worden ‘s avonds of in het weekend niet ingelegd, of rijden dan weer enkel op die momenten.

Zo zijn er ook lijnen die enkel tussen middernacht en 3 uur ‘s ochtends rijden (zie Noctis). Meer informatie over onze lijnen vindt u op ons netplan of in de dienstregelingen.

Netplan : hier vindt u al onze lijnen en de haltes die we aandoen. Het netplan hangt op in alle metrostations en in de meeste tram- en bushaltes. Dienstregelingen : elk van onze 2200 haltes is voorzien van een dienstregeling. Wilt u weten hoe laat uw tram, bus of metro langsrijdt ? Raadpleeg de kalender boven de dienstregeling en ga vervolgens naar het overeenkom- stige gekleurde vakje. Noctis, ons nachtelijk busnet. In Brussel geen gebrek aan uitgaans- buurten. Net daarom brengen twintig buslijnen feestvierders elke vrijdag- en zaterdagavond tussen 0.30 uur en 3 uur ’s ochtends naar elke uithoek van de stad.

Elke 20 minuten vertrekt een bus vanuit het centrum !

5 4 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 4-5 3/21/08 10:54:17 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

7 6 3 ┋ ANDERE OPERATOREN DIE BRUSSEL BEDIENEN In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ook nog andere openbare vervoersmaatschappijen actief: NMBS : met een dertigtal treinstations in de Brusselse regio vormt dit spoorbedrijf de per- fecte aanvulling op de andere netwerken. De drie grootste stations in Brussel zijn Brussel Zuid, Brussel Centraal en Brussel Noord. DE LIJN : een zestigtal bussen verbindt de hoofdstad met belangrijke steden in Vlaams- Brabant. TEC : de 6 buslijnen van de TEC verbinden Brussel met de Franstalige rand.

Sommige vervoerbewijzen zijn zowel geldig voor de MIVB als voor de andere 3 maatschappijen. Meer informatie hierover vindt u in onze verkooppunten. 4 ┋ U GAAT NAAR DE LUCHTHAVEN ? WIJ OOK ! De MIVB bedient ook de Brusselse na- tionale luchthaven. Onze Airport Line brengt u in amper 30 minuten van de luchthaven naar de Europese wijk, op een boogscheut van het commerciële en toeristische centrum van de stad. 5 ┋ DE GARANTIE VOOR EEN VLEKKELOZE SERVICE Wij doen er alles aan om u een kwaliteitsvolle service te bie- den. Onafhankelijke waarnemers beoordelen ons dan ook regelmatig op verschillende criteria (informatie, stiptheid, regelmaat, toegankelijkheid, comfort, netheid, fraude- bestrijding, onthaal enz.).

Op basis van de resultaten treffen we maatregelen om onze service nog te verbeteren. Wij maken dus niet alleen beloftes, we doen er ook alles aan om ze waar te maken.

095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 6-7 3/21/08 10:54:19 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Alles over de haltes 6 ┋ KUNST IN DE METRO De Brusselse metro heeft veel weg van een museum. De perrons en gangen van de metrostations zijn immers verfraaid met een zestigtal kunstwerken en vormen zo de grootste kunstgalerie van België. Alle genres - schilderijen, beeld- houwwerken, foto’s, brandschilderin- gen - en materialen - doek, brons, hout, glas, staal - zijn vertegenwoor- digd. Vermaarde kunstenaars zoals Delvaux, Folon of Hergé hebben hun steentje bijgedragen. De MIVB bezit de reproductierechten van die kunstwerken.

U mag ze dus niet filmen of fotograferen zonder de toestemming van de MIVB (070 23 2000) of Mobiel Brussel. Voor de voertuigen in het station is die toestemming ook nodig ! 7 ┋ WACHT NIET LANGER OP DE BUS MET SYNCRO ! Benieuwd wanneer uw tram, bus of metro aankomt ? Onze dienst SYNCRO geeft u de wachttijden in real time. Stuur een sms naar 3993 (€ 0,50 per sms), samen met het nummer van de lijn en de naam van de halte (de eerste 3 letters volstaan). U ontvangt dan een sms’je met de 2 volgende wachttijden voor de gevraagde halte, en dit in beide richtingen.

1 ┋ EEN HALTE VINDEN Het MIVB-net telt meer dan 2200 haltes. En die kunt u herkennen aan de paal en het bord met daarop de lijn en de bestemming. In elke halte hangt de dienstregeling van de lijnen die er stoppen. Voor uw gemak zijn sommige haltes ook nog eens voorzien van een compleet netplan, een bord dat de wachttijd in real time weergeeft of een wijkplan. Geen zin om achter uw bus aan te lopen? Zorg dan dat u 2 of 3 minuten voor de aangekondigde aankomsttijd aan de halte aanwezig bent. 2 ┋ HOUD UW GELD OF VERVOERBEWIJS KLAAR Om tijd te winnen aan de haltes houdt u het best uw ver- voerbewijs binnen handbereik.

Probeer met gepast geld te betalen als u een ticket bij de chauffeur moet kopen. Chauffeurs zijn niet verplicht om terug te geven op meer dan € 5.

9 8 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 8-9 3/21/08 10:54:22 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Alles over onze voertuigen Enkel de éénritkaarten zijn verkrijgbaar op trams en bus- sen. Maar om minder tijd te verliezen kunt u die ook in onze verkooppunten kopen waar ze trouwens goedkoper zijn. Informatie over de dichtstbijzijnde verkooppunten vindt u in de linkerbovenhoek van de dienstregeling aan de halte. 3 ┋ U WILT OPSTAPPEN ? STEEK UW HAND OP In tegenstelling tot de metro, die in elk station halt houdt, stoppen trams en bussen alleen op aanvraag. Laat de chauffeur dan ook op tijd weten dat u wilt opstappen ! Om veiligheidsredenen mogen onze chauf- feurs u uiteraard enkel laten op- of afstappen aan een halte.

Maar u hoeft zich helemaal geen zorgen te maken, er zijn er genoeg. De afstand tussen twee tram- of bus- haltes bedraagt gemiddeld 400 meter.

4 ┋ U WILT AFSTAPPEN ? LAAT HET DE CHAUFFEUR WETEN Op de meeste voertuigen kunt u zelf de deuren openen, via de handvatten op de deur (metro), de groene knop of de groene strip in het midden van de deur. Op een tram of bus drukt u op de blauwe of zwarte knop om de chauffeur te laten weten dat u wilt afstappen aan de volgende halte. Er gaat dan een lampje branden bo- ven de deuren. Aan de halte gaan de deuren automatisch open. Let op met de rode knoppen, want die geven een alarmsignaal. En elk misbruik is strafbaar. 5 ┋ GEEF VOORRANG AAN TRAMS Trams hebben voorrang op alle weggebruikers, ook op voetgangers.

Geef ze dus steeds voorrang, en steek de straat niet over wanneer er een tram in aantocht is. 1 ┋ STAP VOORAAN OP EN ACHTERAAN AF OP ONZE BUSSEN Stap vooraan op in de bus en toon uw vervoerbewijs aan de chauffeur. Als u er geen hebt, kunt u er bij hem één kopen. Loop daarna naar achteren door, zodat andere passagiers kunnen optappen. Afstappen gebeurt via de achterdeur(en).

Ga niet voor de deuren staan als u niet afstapt aan de volgende halte. Zo kunnen andere passagiers gemak- kelijk op- en afstappen. 1 1 1 0 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 10-11 3/21/08 10:54:46 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Alles over onze vervoerbewijzen 2 ┋ EEN PAAR TIPS OM HET VEILIG EN GEZELLIG TE HOUDEN En omdat tekeningen meer zeggen dan woorden. 1 3 1 2 De MIVB biedt een brede waaier aan vervoerbewijzen. Als u maar af en toe reist, hebt u de keuze uit verschillende kaarten. Wie vaak het openbaar vervoer neemt, kiest het best voor een abonnement. 1 ┋ VOOR ELK WAT WILS 1 RIT: geldig voor 1 rit, met mogelijkheid om over te stap- pen op het MIVB-net* en op de Brusselse stadsnetten** van DE LIJN, TEC en de NMBS.

10 RITTEN: geldig voor 10 ritten, met mogelijkheid om over te stappen op het MIVB-net* en op de Brusselse stadsnetten** van DE LIJN, TEC en de NMBS. 1 DAG: één dag lang onbeperkt toegang tot het MIVB- net* en de Brusselse stadsnetten** van DE LIJN, TEC en de NMBS.

MIVB-ABONNEMENT: met dit abonnement krijgt u 1 maand of 1 jaar lang onbeperkt toegang tot het MIVB-net*. Wenst u meer informatie of bent u op zoek naar een meer geschikt vervoerbewijs? Neem een kijkje op www.mivb.be of ga langs bij een BOOTIK. * behalve op het traject NAVO-Brussels Airport van de Airport Line en op het Noctis-nachtnet. Hier geldt een speciaal tarief. ** enkel tickets met vermelding ‘JUMP’ Ontwaard uw vervoerbewijs en voorkom een boete Camerabewaking mogelijk Laat reizigers eerst uitstappen voor u opstaat Dit voertuig is er ook voor u, respecteer het Niet in- of uitstappen tijdens het signaal Geen fietsen op weekdagen van 7 u tot 9 u en van 16 u tot 18.30 u Niet tegen de deuren leunen Eten of drinken niet toegestaan Wees hoffelijk en bied uw zitplaats aan Niet roken Betaal liefst met gepast geld (max.

5 euro) Voor uw veiligheid, houd u vast 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 12-13 3/21/08 10:54:47 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

2 ┋ MAAK KENNIS MET ONZE VERKOOPPUNTEN BOOTIK : hier kunt u terecht met vragen en voor het vol- ledige gamma vervoerbewijzen. De lijst en adressen van de BOOTIKS vindt u op pagina 26. KIOSK : onze snelverkooppunten zijn in elk metro- of premetrostation* te vinden. De meest gangbare vervoer- bewijzen zijn er verkrijgbaar en u kunt er ook uw maand- abonnement vernieuwen (op pagina 27 vindt u een lijst van stations met een KIOSK). GO : in elk metro- of premetrostation is er wel een verkoopautomaat, net als aan de belangrijkste bovengrondse haltes. U kunt er op elk uur van de dag terecht voor eender welk vervoerbewijs (behalve abonnemen- ten).

INUWBUURT :indemeesteboeken- winkels en supermarkten kunt u onze vervoerbewijzen kopen en uw maandabonnement vernieuwen. Meer informatie vindt u op onze website www.mivb.be * een premetrostation is een ondergronds tramstation 3 ┋ UW KAART ONTWAARDEN U moet uw kaart (1, 5 en 10 ritten, 1 en 3 dagen) ontwaarden telkens wanneer u een tram of bus opstapt of een metrostation betreedt. Er staat een ontwaarder aan de ingang van elk station en in elke tram en bus (uw ticket niet ontwaarden staat gelijk aan een inbreuk). Als u voor een abonnement kiest, moet u dat steeds op zak hebben en kunnen voorleggen als u ernaar wordt gevraagd.

Als u geen vervoerbewijs kunt voorleggen tijdens een controle, zult u een toeslag moeten betalen. Geleidelijk aan maken de vervoerbewijzen van de MIVB plaats voor een nieuwe pass, de MOBIB-kaart. Die is voor- zien van een chip en zit boordevol voordelen: snellere ontwaarding, mogelijkheid om verschillende vervoer- bewijzen te laden enz. MOBIB-kaarten zullen uiteindelijk de huidige magneetkaarten vervangen. Meer informatie op www.mobib.be 4 ┋ UW ABONNEMENT KWIJT ? Uw jaarabonnement of klantenkaart verloren ? Vraag een duplicaat aan in een BOOTIK.

1 5 1 4 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 14-15 3/21/08 10:54:55 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

Personen met beperkte mobiliteit 1 7 1 6 2 ┋ VRAAG HULP AAN ONS PERSONEEL Personen met beperkte mobiliteit kunnen onze agenten in talloze metrostations om begeleiding vragen. Deze dienst is vooral gericht op mindervaliden die maar moeilijk kunnen op- of afstappen. Hoe gaat u te werk? U deelt ons het tra- ject mee op 070 23 2000 of u vult het online- formulier in. U betaalt geen toeslag voor de rit. Zoals u wel zult begrijpen, is het raadzaam om in de mate van het mogelijke piekuren te vermijden.

Het aantal rol- stoelen per metrostel is beperkt tot één. Als overheidsbedrijf wil de MIVB haar net toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen, waaronder ook personen met beperkte mobiliteit. Zo worden steeds meer metro- en premetrostations uitgerust met liften, en dit met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

1 ┋ TOEGANG TOT DE VOERTUIGEN De meeste bussen van de MIVB hebben een verlaagde vloer en de nieuwe autobussen zijn uitgerust met een uitklapbaar hellend vlak dat ze toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers. Ook de haltes worden steeds toegankelijker voor mensen met beperkte mobiliteit. Zo werd bijna elke halte van lijn 71 aangepast, die meteen ook de eerste toegankelijke buslijn is voor deze groep reizigers. De aangekochte trams zijn voor- taan lagevloertrams en zijn even- eens uitgerust met automatische toegangshellingen. De metro’s be- vinden zich dan weer op dezelfde hoogte als het perron.

095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 16-17 3/21/08 10:55:03 AM

Gids voor de reiziger - Volg de gids

3 ┋ EEN PLAATS OP MAAT Sommige plaatsen zijn voorbehouden aan personen met beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen en bejaarden. Wees dus hoffelijk en houd deze plaatsen vrij voor hen. 4 ┋ HALTES VOOR SLECHTZIENDEN Steeds meer tram- en bushaltes zijn voorzien van een rubberen mat. Zo kunnen slechtzienden beter weten waar de bus precies stopt. Dit tapijt ligt op de grond, ter hoogte van de voordeur van de bus. 5 ┋ TOEGANG TOT DE LIFTEN Sommige stations zijn voorzien van liften, die door iedereen maar vooral ook door personen met beperkte mobiliteit en bejaarden mogen worden gebruikt.

6 ┋ BESTEL UW MINIBUS De MIVB organiseert een speciale dienst voor gehandicapten. Deze extra minibusdienst werkt op verzoek. Het is een “deur-aan-deur”-bediening die aan de verplaatsingen beantwoordt van mindervaliden, slechtzienden of personen met beperkte mobiliteit. Die moeten wel in het bezit zijn van een geldig attest uitgereikt door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Deze minibusdienst wordt ingelegd van maandag tot vrij- dag van 6.30 uur tot 23 uur. Vanaf 20.30 uur is het aanbod wel beperkt.

Ook slechtzienden en blinden met een invaliditeit van minstens 90% en in het bezit van een nationale kortings- kaart voor het openbaar vervoer, hebben toegang tot de minibusdienst. Deze kaart kunt u aanvragen bij de Fede- rale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, de Brailleliga, het Œuvre Nationale des Aveugles of het Maison des Aveugles. Personen met een “gratis begeleider”-kaart van de NMBS moeten de prijs van de rit betalen wanneer ze zich met een minibus verplaatsen. Wie een minibus wil aanvragen, moet contact opnemen met de MIVB: Via internet: www.mivb.be, rubriek “Beperkte mobiliteit” Per fax op het nummer 02 515 23 63 Per telefoon op het nummer 02 515 23 65, elke werkdag tussen 8 uur en 12 uur.

Per post: MIVB - Dienst Minibus - Gulden Vlieslaan 15 - 1050 Brussel Houd rekening met een termijn van twee werkdagen om het vervoer te organiseren. Indien de verplaatsing mogelijk is, zal de MIVB dit één werkdag op voorhand bevestigen. 1 9 1 8 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 18-19 3/21/08 10:55:05 AM

Paketten en grote voorwerpen 2 1 2 0 2 ┋ KINDERWAGENS Uiteraard mag u een kinderwagen meenemen op onze voertuigen. In het politiereglement voor het openbaar vervoer staat het volgende: • opgeplooide kinderwagens mogen gratis mee, • voor niet-opgeplooide kinderwagens is een extra vervoerbewijs vereist.

Wat niet in het officiële reglement staat, is dat de plaats op onze voertuigen beperkt is. Probeer dus niet om met uw kinderwagen op een plaats te gaan staan, als die al ingenomen is door andere kinderwagens. Wanneer u reist met een kinderwagen, moet u de mid- dengang vrijhouden voor andere reizigers. Sommige voer- tuigen zijn speciaal uitgerust voor kinderwagens. 1 ┋ FIETSEN Uw fiets mag mee op de metro, maar dan moet u wel een paar regels naleven.

Fietsen zijn het hele jaar door toegelaten, op voorwaarde dat er genoeg plaats is en andere reizigers geen hinder ondervinden. Wel zijn ze STRENG verboden (met uitzondering van plooifietsen, die als pakket worden beschouwd) op werk- dagen (van maandag tot vrijdag) tussen 7 uur en 9 uur en tussen 16 uur en 18.30 uur. Metrobestuurders en stationspersoneel mogen fietsen weigeren. Fietsers hebben nooit voorrang op andere reizigers. Uiteraard is het verboden met de fiets te rijden in het station. Ook op lagevloertrams zijn fietsen toegelaten (één fiets op trams T2000 en twee fietsen op trams T3000-T4000), op voorwaarde dat de bestuurder akkoord gaat.

Hier gelden dezelfde regels als voor de metro. Wilt u weten op welke lijnen deze trams rijden ? Bel 070 23 2000 of surf naar www.mivb.be 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 20-21 3/21/08 10:55:14 AM

Respect voor het milieu 2 3 2 2 3 ┋ GROTE PAKKETTEN Grote pakketten zijn toegestaan op onze voertuigen, zolang ze de medereizigers niet hinderen. Als het voorwerp minder dan 15 kilo weegt of op de schoot kan, mag het gratis mee. Voor grote voorwerpen (maximum 2) die met de hand kunnen worden gedragen, moet u per voorwerp een extra ver- voerbewijs kopen. Het is opnieuw een kwestie van gezond verstand. Het spreekt voor zich dat onze voertuigen niet geschikt zijn voor het vervoer van lekkende ketting- zagen of voor ladders van 3 m… 4 ┋ DIEREN De volgende honden reizen gratis: • honden die op de schoot kunnen, zonder dat ze andere reizigers last bezorgen, • blindengeleidehonden, • politiehonden.

Voor andere honden is een vervoerbewijs vereist. Grotere honden moeten bovendien een muilkorf dragen. 1 ┋ SORTEREN IN HET STATION Samen met ons kunt u de metro- en premetrostations net houden en het milieu beschermen. In sommige stations zijn er: • blauwe vuilnisbakken voor plastic en metaal, • gele vuilnisbakken voor papier, • witte vuilnisbakken voor de rest. 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 22-23 3/21/08 10:55:20 AM

©Station Erasmus: studiebureau Samyn & Partners. 2 5 2 4 Een paar regels in de metro IN EEN METRO- OF PREMETROSTATION IS HET VERBODEN OM: • zich op de sporen te begeven, • de veiligheidsstreep te overschrijden nog voor de metro stilstaat, • in of uit te stappen wanneer het geluidssignaal voor de sluiting van de deuren weerklinkt, • gevaarlijke voorwerpen of pakketten mee te nemen die omwille van hun grootte, aard of geur reizigers kunnen verwonden, bevuilen of storen. 2 ┋ NETTE BUSSEN De MIVB hecht veel belang aan het milieu. De nieuwste bussen voldoen dan ook aan de strengste emissienor- men.

Oudere bussen zijn dan weer uitgerust met parti- kelfilters, zodat emissies tot een minimum beperkt zijn. Het buspark van de MIVB telt ook een aantal meer mi- lieuvriendelijke voertuigen op gas. En voertuigen was- sen doen we met regenwater.

Deze brochure is gedrukt op gerecycleerd papier. 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 24-25 3/21/08 10:55:24 AM

4 ┋ VIA ONZE KIOSK Onze KIOSK vindt u in de volgende stations : • Kunst-Wet • Beekkant • Bockstael • De Brouckère • Delta • Centraal Station • Zuidstation • Noord- station • Herrmann-Debroux • Louiza • Merode • Montgomery • Naamsepoort • Roodebeek • Rogier • Sint-Guido • Schuman • Simonis • Stokkel 5 ┋ VERLOREN VOORWERPEN Een voorwerp vergeten in één van onze voertuigen of sta- tions ? Op de dienst verloren voorwerpen in het metrosta- tion Naamsepoort kunt u terecht van 12 uur tot 17.30 uur op maandag, woensdag en vrijdag, en van 12 uur tot 18 uur op dinsdag en donderdag.

Of u kunt bellen op 070 23 2000.

6 ┋ OPROEPPALEN IN DE STATIONS Via de palen op de metroperrons of in de buurt van de verkooploketten komt u rechtstreeks in contact met onze dispatching. U kunt ze gebruiken als u met een dringende vraag zit… 7 ┋ METROPOLITIE 02 274 24 24 : staat garant voor de veiligheid van de reizigers, zorgt dat het er gezellig aan toe gaat in de stations en voert preventieve controles uit. 2 7 2 6 U kunt steeds bij ons terecht voor al uw vragen. 1 ┋ OP ONZE WEBSITE WWW.MIVB.BE U vindt er onder meer de realtimepositie van de voertui- gen, een routeplanner, het netplan, de dienstregelin- gen en onze tarieven.

2 ┋ VIA ONS CONTACT CENTRE U kunt elke werkdag tussen 8 uur en 19 uur bellen naar 070 23 2000 (van 8 uur tot 18 uur tijdens schoolvakanties), en op zater- dag van 8 uur tot 16 uur (vanuit het buiten- land: 0032 70 23 2000). 3 ┋ VIA ONZE BOOTIK • BOOTIK De Brouckère Bisschopsstraat 2, 1000 Brussel • BOOTIK Zuid Metrostation Zuidstation • BOOTIK Naamsepoort Metrostation Naamsepoort • BOOTIK Rogier Metrostation Rogier • BOOTIK Roodebeek Metrostation Roodebeek • BOOTIK Gulden Vlies Gulden Vlieslaan 14, 1050 Brussel Informatie vragen 095_30_006_STIB_GuideVoyageur_NL.indd 26-27 3/21/08 10:55:25 AM

Vous pouvez aussi lire