Gebruiksaanwijzing - Pacco inbakerdoek

Gebruiksaanwijzing - Pacco inbakerdoek

NL DE GB FR Gebruiksaanwijzing Aanwijzingen bij het inbakeren en het gebruik van de Pacco - inclusief wasvoorschriften - helpt je baby slapen

2 Belangrijk! Lees deze gebruiksaanwijzing in zijn geheel door voordat je de Pacco in gebruik neemt. Door jezelf goed en volledig te informeren, kun je fouten voorkomen en het effect en de veiligheid van inbakeren vergroten. Verantwoordelijkheid De ontwerper en de distributeur van de Pacco kunnen op afstand geen verantwoordelijkheid nemen voor de wijze waarop, en de reden waarom je het inbakeren toepast. Baker je baby pas in, nadat je jezelf goed en volledig hebt geïnformeerd of hebt laten informeren.

Gebruiksaanwijzing Pacco Copyright © 2017 PACCO 11e druk januari 2017 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd zonder voorgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

3 NL DE GB FR Inbakeren Neem - voordat je je baby gaat inbakeren - contact op met jeugdarts of -verpleegkundige van het consultatiebureau en laat je voorlichten over de (contra)indicaties en aandachtspunten. Indicaties Redenen om een baby in te bakeren: = = Moeite om op eigen kracht in slaap te vallen = = Hazenslaapjes = = Snel overprikkeld zijn = = Veel huilen zonder dat er een aanwijsbare oorzaak is gevonden Contra-indicaties Niet inbakeren bij: = = (Verhoogde kans op) een dysplastische heupontwikkeling = = Koorts = = Eerste 24 uur na een vaccinatie = = Ernstige luchtweginfecties en/of benauwdheid = = Voorkeurshouding veroorzaakt door een afwijking in de wervelkolom Als je baby eczeem heeft of spuugt, is het raadzaam van te voren te overleggen met de jeugdarts, kinderarts of huisarts van je kind.

Er zijn namelijk verschillende soorten eczeem en ook is er verschil in spuuggedrag. In sommige situaties kunnen de klachten door het inbakeren afnemen, terwijl in andere situaties de klachten juist een reden zijn om je baby níet in te bakeren. Meer informatie Op www.inbakeren.nl kun je informatie vinden over: = = Veilig slapen. = = Het voorkómen van (nog meer) onrust. = = Het verschil tussen slaapen hongersignalen. = = Gezonde en verstoorde slaapof drinkpatronen. = = Heupontwikkeling, voorkeurshouding, spugen. = = Inbakeren bij zomerse temperaturen. = = Hoe inbakeren af te bouwen. Heupontwikkeling Vraag bij een deskundige na of je baby een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van een dysplastische heup.

Zo ja, dan betekent dit een contra-indicatie en kun je je baby pas inbakeren nadat er aanvullend (echografisch) onderzoek heeft plaatsgevonden waarbij er geen afwijkingen geconstateerd zijn. Laat baby’s tot 6 maanden slapen met hun benen in natuurlijke stand. Deze ‘kikkerstand’ is noodzakelijk voor een goede heupontwikkeling. Ga na of je baby voldoende ruimte heeft voor zijn benen nadat de Pacco geheel gesloten is. Er is genoeg ruimte als je baby zijn benen in opgetrokken stand kan spreiden en volledig kan strekken.

4 Pacco inbakerdoeken Pacco Primo - voor baby’s van 2 tot 4 kg (maat S) Deze maat is met name bedoeld voor baby’s die prematuur of dysmatuur geboren zijn. Maar ook als je baby nog jong is en rond de 3 kg, is dit de beste maat. Pacco Piccolo - voor baby’s van 4 tot 7 kg (maat M) Deze maat is voor baby’s met een gemiddeld postuur. De meeste baby’s passen deze maat tot ze ongeveer 5 maanden zijn. Bedenk dat baby’s van 3 tot 5 maanden minder hard groeien dan in de eerste maanden.

Pacco Comodo - voor baby’s vanaf 7 kg (maat L) Deze maat is voor baby’s met een fors postuur voor hun leeftijd.

De Pacco Comodo past tot ongeveer 9 kg of tot 6 maanden (vanwege de kans op rollen naar de buik is deze doek niet meer geschikt na 6 maanden). Inbakeren is voor baby’s tot 6 maanden In verband met het toenemend vermogen om naar de buik te draaien, is het noodzakelijk dat op de leeftijd van 6 maanden het inbakeren afgebouwd is. Stoppen met inbakeren kan van de één op andere dag lukken, maar een afbouwperiode kan ook enkele weken duren. Doe op tijd, bijvoorbeeld als je baby 4 maanden is, een poging om het inbakeren af te bouwen en kijk hoe je baby daarop reageert. Pacco Plus afbouwdoeken Speciaal voor baby’s die moeite hebben om in één keer de overgang naar een slaapzak te maken, zijn er Pacco Plus afbouwdoeken.

Met een Pacco Plus kun je de armen van je baby één voor één vrijlaten en het inbakeren stapje voor stapje afwennen voordat hij zes maanden oud is.

Pacco Plus Medium - voor baby’s vanaf 5 kg Pacco Plus Large - voor baby’s vanaf 6 kg Pacco Plus XL - voor baby’s vanaf 8 kg Gebruik de Pacco Plus vanaf 6 maanden alleen nog met baby’s armen buiten de doek.

5 NL DE GB FR NL DE GB FR Kleding en beddengoed Stem de kleding onder de Pacco af op de omgevingstemperatuur. Een rompertje kan (vooral ’s zomers) al voldoende zijn. Let op de samenstelling van de materialen. In veel babykleding is polyester verwerkt, waardoor het slecht transpiratievocht doorlaat. Gebruik dus alleen kleding van 100% natuurlijke materialen.

Dek je baby toe met een laken en een dunne, stevige deken. Bij warm weer is alleen een laken voldoende. De druk van de deken verhoogt het inbakereffect én de gewenning aan toegedekt slapen. Als de huid van je slapende baby warm en droog is, is het goed. Voelt zijn huid klam, trek je kind dan minder kleding aan of laat de deken weg.

Zorg voor een koele kamer, 15 - 18°C is warm genoeg. Je kunt je baby beter een laagje kleding meer aantrekken en/of een extra deken geven dan de verwarming hoger zetten. Voorkom overcompensatie, dat wil zeggen éxtra warm toedekken in het koude jaargetijde. Een baby raakt zijn overtollige warmte vooral kwijt via zijn hoofd. Zet je ingebakerde baby daarom géén muts op. Zorg wél voor warme voetjes. Blijf er steeds alert op dat je baby het behaaglijk heeft, niet te warm, maar ook niet te koud. Bed veilig en kort opmaken Het kort opmaken van een bed betekent dat je baby met zijn voeten zo dicht mogelijk bij het voeteneinde ligt zodat hij niet onder de deken kan zakken.

Voor het veilig opmaken van een babyledikant heb je een laken nodig van stevige katoen van minstens 150 centimeter breed. Ook de deken leg je dwars. Zo kun je het beddengoed aan de zijkanten tot onder het matras onderstoppen en blijft het goed zitten. Een stevig ondergestopte baby kan minder makkelijk op zijn buik rollen, voelt zich veilig en blijft lekker warm. Je baby moet zo laag mogelijk in bed liggen, maar nog wel zijn benen kunnen strekken. Hou een vuist ruimte aan tussen zijn voetjes en het voeteneinde. Dek je baby toe over zijn schouders tot zijn kin. Het laken mag goed strak, let er wel op dat het matras vlak ligt en niet in een kuiltje.

Als je het inbakeren gaat afbouwen, blijf dan het strakke opmaken en voldoende hoog toedekken voortzetten. Je baby kan dan weliswaar zijn armen bewegen, maar druk op de schouders geeft je baby rust.

 • 6 Slaaphouding Rugligging is de meest veilige slaaphouding voor een baby en buikligging de minst veilige. Ook zijlligging is minder veilig dan rugligging. Op zichzelf genomen is inbakeren - mits veilig toegepast met veilig materiaal - geen factor bij wiegendood. Wat wel uit onderzoek is gebleken, is dat een baby die ingebakerd op zijn buik ligt, een grotere kans heeft om te overlijden dan een niet ingebakerde baby die op zijn buik ligt. Het is dus belangrijk om te voorkomen dat je ingebakerde baby op zijn buik draait. Hoe? Een checklijst: = = Leg je baby altijd op zijn rug te slapen. = =
 • Maak baby’s bed veilig op en dek je kind stevig toe. = =
 • Een goed passend matras, zodat de ondergestopte deken goed blijft zitten. = =
 • Laat je baby nooit bij je in bed of op een waterbed slapen. = =
 • Gebruik een goed passende Pacco, niet te klein en niet te groot. = =
 • Gebruik het koordje van de Pacco niet om het aan de spijlen van het bed vast te strikken. = =
 • Laat voor de veiligheid de resterende stof (de ‘toffeepluim’) los in bed liggen. Stop deze nooit in onder het matras. Je baby kan verstrikt raken door te draaien.

Bouw het inbakeren op tijd af. Doet je ingebakerde baby toch pogingen om naar de buik te draaien, dan zit er maar één ding op: stoppen met inbakeren! Neem contact op met de jeugdverpleegkundige van het consultatiebureau als je baby bijna 6 maanden is en nog niet zonder de Pacco kan slapen. Gebruik de Pacco op de juiste wijze Hoe je de Pacco op de juiste wijze gebruikt, staat stap voor stap uitgelegd vanaf pagina 8. Gebruik de buitendoek en de armendoek van de Pacco nooit los van elkaar, maar altijd in combinatie!

Bij het gebruik van losse onderdelen is er een kans dat je baby er in zakt of dat er stof opstroopt voor zijn mondje.

Bovendien zorgt onvoldoende stevigheid en meer bewegingsvrijheid voor een grotere kans op rollen naar de buik en daardoor weer een groter risico op wiegendood.

7 NL DE GB FR Wasvoorschriften Wassen voor het eerste gebruik Zet een nieuwe Pacco voor gebruik eerst een nacht in een emmer koud water. Dit voorkomt overtollig krimpen. Was de Pacco daarna 3 keer (tussentijds drogen is niet nodig). Op deze manier zorg je ervoor dat de coating om de katoenen draad van het weefsel wordt weggewassen, waardoor de Pacco een goede luchten vochtdoorlatendheid bereikt. Je baby kan daardoor beter zijn warmte en transpiratievocht kwijt. Vergelijk het met een nieuwe theedoek, die ook beter afdroogt na een aantal wasbeurten. Bij het goed opvolgen van de wasvoorschriften gaat de stof wel iets rullen, dit hoort bij flanel (geruwde katoen).

Klittenband Voorkom zoveel mogelijk dat het klittenband dichtslibt. Je kunt de klittenbandsluitingen beschermen door de verschillende onderdelen van de Pacco gesloten te wassen. Door een waszak te gebruiken voorkom je dat de doek aan andere wasartikelen gaat klitten. Temperatuur De Pacco mag tot 60 graden gewassen worden. Doe dit alleen als het echt noodzakelijk is. Met de huidige wasmiddelen en wasprogramma’s zal 40 graden in de meeste gevallen voldoende zijn. Wasverzachters Wasverzachters vormen een laagje om de katoenvezels en verminderen het vermogen tot doorlaten van vocht aanzienlijk.

Gebruik ze bij voorkeur niet.

Droogtrommel De Pacco kan in een wasdroger. Gebruik hierbij de mogelijkheid van ‘voorzichtig drogen’. Vanwege de natuurlijke materialen zal (iets) extra krimp onvermijdelijk zijn. Strijken Het strijken van de Pacco is niet wenselijk. Door de Pacco te strijken worden de vezels van de stof namelijk gladgestreken en daardoor vermindert de vochtdoorlatendheid van de Pacco.

8 Onderdelen openvouwen Het verticale klittenband tussen de beide onderdelen staat ongeveer 4 cm uit het midden. Bevestig de armendoek op de goede hoogte ten opzichte van de buitendoek. Zit je baby qua lengte aan de ondergrens van een maat, zet de armendoek dan 1 à 2 centimeter hoger vast.

Gaat je baby richting de bovengrens van de betreffende maat, laat de armendoek dan 1 à 2 centimeter zakken. Pacco - stap voor stap Kleding met (korte) mouwen is voor je baby het prettigst als hij in de Pacco ligt. Leg je baby ‘hoog’ in de Pacco Let op de lijn van de eerste flap, deze gaat onder de oksels door. Voor je gevoel ligt je baby misschien iets te hoog, maar dit is juist goed. Leg deze eerste flap strak om de buik, onder de oksels door en weer onder het lijfje door. Rechterarm inpakken Leg de rechterarm van je baby recht langs zijn lichaam met zijn handje ‘open’ tegen de heup. Sluit met je vrije hand de rechter-armflap met het witte klittenband (strak).

Tip: Het werkt het beste als je je eigen hand op het handje van je baby legt. Dan kun je het klittenband ter hoogte van de schouders strak sluiten. Gelijktijdig met het wegtrekken van je eigen hand sluit je het klittenband ter hoogte van de handjes.

9 NL DE GB FR Linkerarm inpakken Linkerarm vastleggen net als de rechterarm en sluiten met het gekleurde klittenband (strak). Veel baby’s schuiven hun handjes na het inpakken of tijdens het slapen, iets richting het midden (ellebogen licht gebogen). Dit is niet bezwaarlijk. Tip! Op www.pacco.nl vind je een filmpje dat laat zien hoe je je baby op een goede manier inbakert met de Pacco.

Het sluiten van de buitendoek Trek iets aan de onderkant van de buitendoek om het geheel aan de achterkant mooi glad te krijgen.

Kijk voordat je het klittenband van de buitendoek sluit, nog eens naar het volgende plaatje. Daarop is goed te zien dat de stof om de ‘schouderpartij’ nauw aansluit en de klittenbandsluiting ruim onder de kin ligt. Sluit het klittenband van boven naar beneden en strik het onderste koordje goed dicht. Voorbeeld schouderpartij Als de Pacco goed gesloten is, komt je baby niet met zijn kin tegen de voorkant van de Pacco en kan hij zijn hoofd goed bewegen.

10 Inbakeren afbouwen met de Pacco Plus Inbakeren Met de Pacco Plus kun je je baby inbakeren net als met de standaard Pacco: de armen van je baby in de armendoek en de ritsjes van de buitendoek blijven gesloten.

Eerste arm vrij Als je baby een voorkeursarm heeft, laat dan deze arm als eerste vrij. Zijn andere arm blijft stevig in de armendoek. Geen tussenstap Maak geen tussenstap met een arm uit de armendoek maar nog wel in de buitendoek. Meer bewegingsvrijheid zorgt namelijk voor een grotere kans op rollen naar de buik.

11 NL DE GB FR Eerste arm vrij Laat je een arm uit de armendoek, laat deze arm dan ook altijd uit de buitendoek. Met één vrije arm kan je baby zich beter oprichten mocht hij onverhoopt toch op zijn buik terecht komen. Twee armen vrij Sluit de binnendoek geheel rondom baby’s buik. Deze stap en dit gevoel is hij immers gewend. Laat beide armen vrij. Sluit altijd alle klittenband en strik ook het onderste koordje goed dicht. Zo rolt je baby namelijk minder makkelijk naar zijn buik en kan hij zich niet blootwoelen.

Als je baby kan slapen met twee armen vrij, kun je de Pacco Plus als slaapzak blijven gebruiken.

12 Contact Pacco BV Marconistraat 8 6716 AK Ede www.pacco.nl info@pacco.nl

NL DE GB FR Gebrauchsanleitung Anleitung zum Pucken und zur Verwendung des Pacco - einschließlich Waschvorschriften - hilft Ihrem Baby schlafen

14 Wichtig! Lesen Sie diese Gebrauchsanleitung bitte vollständig durch, bevor Sie den Pacco einsetzen. Mit Hilfe einer sorgfältigen und umfassenden Information lassen sich Fehler vermeiden und das Pucken wirkungsvoller und sicherer gestalten. Verantwortung Die Entwerferin und die Vertriebsfirma von Pacco können keine Verantwortung dafür übernehmen, wie oder aus welchen Gründen Sie pucken.

Pucken Sie Ihr Kind erst, nachdem Sie sich sorgfältig und umfassend informiert haben. Pacco-Gebrauchsanleitung Copyright © 2017 PACCO Elfter Druck Januar 2017 Nichts aus dieser Ausgabe darf ohne vorherige schriftliche Zustimmung der Autorin vervielfältigt werden.

15 NL DE GB FR Pucken Konsultieren Sie Ihren Kinderarzt, bevor Sie Ihr Baby pucken, und lassen Sie sich über mögliche (Kontra-) Indikationen und andere wichtige Aspekte informieren. Indikationen Gründe, die für das Pucken sprechen: = = Dem Kind gelingt es nicht, aus eigener Kraft einzuschlafen. = = Es macht nur kurze Nickerchen. = = Es ist schnell überreizt. = = Es weint viel, ohne dass dafür eine Ursache festzustellen ist. Kontraindikationen Nicht pucken: = = bei (erhöhtem Risiko) einer Hüftdysplasie = = bei Fieber = = in den ersten 24 Stunden nach einer Impfung = = bei schweren Atemwegsinfektionen bzw.

Kurzatmigkeit = = bei einer durch eine Wirbelsäulenfehlstellung bedingten Vorzugshaltung des Babys Wenn Ihr Kind unter Ekzem leidet oder spuckt, sollten Sie Ihren Kinderarzt konsultieren, bevor Sie pucken. Denn es gibt verschiedene Formen des Ekzems, und auch das Spucken kann unterschiedliche Ursachen haben. In manchen Fällen kann das Pucken die Beschwerden lindern, in anderen können die Beschwerden jedoch ein Grund dafür sein, ein Kind nicht zu pucken.

Weitere Informationen Auf www.puckenmitpacco.de finden Sie weitere Informationen über = = einen sicheren Schlaf = = die Vermeidung von (zusätzlicher) Unruhe = = den Unterschied zwischen Müdigkeitsund Hungersignalen = = gesunde und störende Schlafoder Trinkgewohnheiten = = Hüftentwicklung, Vorzugshaltung, Spucken = = Pucken bei sommerlichen Temperaturen = = den Abbau des Puckens Hüftentwicklung Konsultieren Sie Ihren Kinderarzt, ob bei Ihrem Kind ein erhöhtes Risiko einer Hüftdysplasie vorliegt. Damit wäre eine Kontraindikation gegeben und Sie könnten Ihr Kind erst dann pucken, wenn eine genauere (Ultraschall-) Untersuchung durchgeführt worden ist und dabei keine Anomalie festgestellt wurde.

Lassen Sie Ihr Kind bis zum Alter von 6 Monaten mit natürlicher Beinhaltung schlafen. Diese ‘Froschhaltung’ ist für eine gesunde Hüftentwicklung erforderlich. Überprüfen Sie nach dem Schließen des Pacco, ob Ihr Kind ausreichend Platz für seine Beinchen hat. Das ist dann der Fall, wenn es seine Beinchen in angezogenem Stand spreizen und sie wieder vollständig ausstrecken kann.

16 Pacco Pucktücher Pacco Primo - für Babys von 2 bis 4 kg (Größe S) Diese Größe ist insbesondere für zu früh geborene Babys oder Babys mit zu geringem Geburtsgewicht geeignet. Aber auch für sehr junge Babys mit einem Gewicht von etwa 3 kg sollte diese Größe gewählt werden. Pacco Piccolo - für Babys von 4 bis 7 kg (Größe M) Diese Größe ist für Babys mit einer durchschnittlichen Statur gedacht. Die meisten Babys können diese Größe tragen, bis sie etwa 5 Monate alt sind. Beachten Sie, dass Babys zwischen 3 und 5 Monaten weniger schnell wachsen als in den ersten Monaten. Pacco Comodo - für Babys ab 7 kg (Größe L) Diese Größe passt großen, kräftigen Babys bis etwa 9 kg bzw.

bis 6 Monate. (Ab 6 Monaten ist dieses Tuch nicht mehr geeignet, weil sich das Baby dann auf den Bauch rollen kann.) Für Babys unter 7 kg ist der Pacco Comodo auf jeden Fall noch zu groß.

Gepuckt werden sollten nur Babys bis 6 Monate Im Alter von etwa 6 Monaten kann sich Ihr Baby immer besser auf den Bauch drehen. Deshalb muss dann das Pucken allmählich eingestellt werden. Manchmal gelingt die Entwöhnung vom einen auf den anderen Tag. Es kann jedoch auch durchaus mehrere Wochen dauern. Versuchen Sie rechtzeitig - etwa wenn Ihr Baby 4 Monate alt ist -, das Pucken abzubauen, und beobachten Sie, wie Ihr Baby darauf reagiert. Pacco Plus Entwöhnungstücher Pacco Plus Entwöhnungstücher sind speziell für Babys, denen der Übergang zum Schlafsack schwerfällt. Mit einem Pacco Entwöhnungstuch können Sie zuerst ein Ärmchen Ihres Babys und dann das andere ungepuckt lassen und ihm so das Pucken Schritt für Schritt abgewöhnen, bis es sechs Monate alt ist.

Pacco Plus Medium - für Babys ab 5 kg Pacco Plus Large - für Babys ab 6 kg Pacco Plus XL - für Babys ab 8 kg Verwenden Sie den Pacco Plus ab 6 Monaten nur noch so, dass die Ärmchen Ihres Babys frei sind.

17 NL DE GB FR Kleidung und Bettchen Stimmen Sie die Kleidung, die das Kind unter dem Pacco trägt, auf die Umgebungstemperatur ab. Insbesondere im Sommer kann ein Body ausreichen. Achten Sie auf die Materialzusammensetzung der Kleidung. Viele Babysachen, in denen Polyester enthalten ist, sind nicht atmungsaktiv. Verwenden Sie also nur Kleidung aus 100% natürlichen Materialien. Decken Sie Ihr Kind mit einem Laken und einer Wolloder Baumwolldecke zu (bei warmem Wetter nur mit einem Laken). Der Druck der Wolldecke erhöht den Puckeffekt und führt dazu, dass sich das Kind schneller daran gewöhnt, zugedeckt zu schlafen.

Fühlt sich die Haut des schlafenden Babys warm und trocken an, ist alles in Ordnung. Ist die Haut feucht, sollten Sie Ihr Kleines leichter kleiden oder eine dünnere Decke wählen. Sorgen Sie für ein kühles Zimmer; 15 - 18 °C sind ausreichend. Ziehen Sie Ihrem Kind lieber eine weitere Schicht Kleidung an oder geben Sie ihm eine zusätzliche Decke, anstatt die Heizung höher zu stellen. Tun Sie nicht zu viel des Guten, d.h. decken Sie das Baby auch in der kalten Jahreszeit nicht zu warm zu. Ein Kind verliert überschüssige Wärme vor allem über den Kopf. Setzen Sie Ihrem gepuckten Kind daher kein Mützchen auf.

Sorgen Sie aber dafür, dass seine Füßchen warm sind. Achten Sie immer darauf, dass sich Ihr Kind wohl fühlt und es ihm nicht zu warm, aber auch nicht zu kalt ist. Das Baby liegt sicherer am Fußende Richten Sie das Bettchen so her, dass Ihr Kind mit seinen Füßchen am Fußende liegt. So kann es nicht mit dem Kopf unter die Decke rutschen. Häufig ist die Decke zu schmal, um seitlich fest unter die Matratze gesteckt werden zu können. In einem solchen Fall legen Sie die Decke einfach quer. Ein Baby unter einer straff festgesteckten Decke kann sich nicht so leicht auf den Bauch rollen. Es fühlt sich geborgen und bleibt warm.

Ihr Baby sollte möglichst weit am Fußende liegen, muss aber genug Platz haben, um seine Beinchen ausstrecken zu können. Zwischen Füßchen und Fußende sollte etwa eine Faust passen. Decken Sie Ihr Kind bis zum Kinn zu. Die Decke darf ruhig straff unter der Matratze festgesteckt sein, aber achten Sie darauf, dass die Matratze flach liegt und sich nicht an den Seiten nach oben biegt. Wenn Sie das Pucken allmählich abbauen, schlagen Sie auch weiterhin die Decke fest unter die Matratze ein. Ihr Baby kann dann zwar seine Ärmchen frei bewegen, aber durch den Druck der Decke auf die Schultern wird Ihr Baby ruhig.

 • 18 Schlafhaltung Die Rückenlage ist für ein Baby die sicherste, die Bauchlage die am wenigsten sichere Schlafhaltung. Auch die Seitenlage ist weniger sicher als die Rücklage. Es gibt keine Studien, die belegen, dass Pucken ab einem bestimmten Alter riskant wäre. Allerdings wurde nachgewiesen, dass sich bei einem gepuckten Kind in Bauchlage das Risiko des plötzlichen Kindstodes erhöht. Daher muss unbedingt verhindert werden, dass sich ein gepucktes Baby auf den Bauch rollt. Wie lässt sich verhindern, dass sich das Baby auf den Bauch rollt? = =
 • Sorgen Sie dafür, dass die Decke das Kind ausreichend hoch bedeckt und dass sie groß genug ist, um unter die Matratze gesteckt werden zu können.
 • = =
 • Wählen Sie eine Matratze in der richtigen Größe, sodass die untergesteckte Decke nicht verrutscht. = =
 • Lassen Sie Ihr gepucktes Kind niemals in Ihrem eigenen Bett oder in einem Wasserbett schlafen. = =
 • Verwenden Sie einen Pacco der richtigen Größe, der also weder zu klein noch zu groß ist. = =
 • Legen sie den Pacco sachgemäß an und verschließen Sie ihn gut. = =
 • Binden Sie das Bändchen des Pacco nicht an den Gitterstäben des Bettchens fest. = =
 • Lassen Sie aus Sicherheitsgründen den Stoffüberstand lose im Bettchen liegen. Stecken Sie ihn = = niemals unter die Matratze, denn dadurch kann sich Ihr Baby beim Drehen verwickeln. = =
 • Bauen Sie das Pucken rechtzeitig ab. Versucht Ihr gepucktes Kind dennoch, sich auf den Bauch zu drehen, dann ist es höchste Zeit, mit dem Pucken aufzuhören!

Wenn Ihr Kind fast 6 Monate ist und noch nicht ohne Pacco schlafen kann, holen Sie sich am besten Rat bei Ihrem Kinderarzt oder bei einem anderen Experten. Verwenden Sie den Pacco ordnungsgemäß Wie Sie den Pacco ordnungsgemäß anlegen, steht Schritt für Schritt auf Seite 20. Verwenden Sie das Außentuch und das Armtuch des Pacco niemals getrennt voneinander, sondern immer nur zusammen! Bei der Verwendung nur eines der Teile des Pacco besteht die Gefahr, dass sich Ihr Baby im Tuch verwickelt oder dass sich der Stoff vor dem Mündchen zusammenschiebt.

Außerdem bekommt das Baby durch eine zu lockere Wicklung mehr Bewegungsfreiheit und kann sich so leichter auf den Bauch rollen, was wiederum die Gefahr eines plötzlichen Kindstods erhöht.

19 NL DE GB FR Waschvorschriften Waschen vor der ersten Verwendung des Pacco Einen neuen Pacco zunächst über Nacht in kaltem Wasser einweichen. So wird später ein übermäßiges Einlaufen vermieden. Anschließend waschen Sie den Pacco dreimal (es ist nicht erforderlich, ihn zwischendurch trocknen zu lassen). Damit stellen Sie sicher, dass sich der Schutzfilm um die Baumwollfasern löst. Der Stoff wird atmungsaktiv, und Wärme und Transpirationsfeuchtigkeit werden besser abgeleitet. Das gleiche Prinzip also wie bei einem neuen Geschirrtuch, das nach mehreren Waschgängen besser trocknet. Die Waschgänge vor der ersten Verwendung des Pacco sind auch deshalb wichtig, weil dadurch ein übermäßiges Flusen des Stoffes verhindert wird.

Wenn Sie das Tuch ausprobieren oder anwenden, ohne es vorher zu waschen, lösen sich die Fasern. Nach dem Waschen knüllen sie sich dann zusammen.

Auch bei Einhaltung der Waschvorschriften wird der Stoff im Laufe der Zeit ein leichtes Pilling aufweisen. Das ist eine typische Eigenschaft von Flanell (angerauter Baumwolle) und lässt sich nicht verhindern. Klettband Vermeiden Sie, dass sich zu viele Flusen im Klettband festsetzen. Sie können die Klettbandverschlüsse schützen, indem Sie sie vor dem Waschen schließen. Durch Verwendung eines Wäschebeutels verhindern Sie, dass sich das Tuch an anderen Wäschestücken festhakt.

Temperatur Der Pacco kann bis 60 Grad gewaschen werden, was in der Regel jedoch nicht erforderlich ist. Mit modernen Waschmitteln und Waschprogrammen reicht eine 40-Grad-Wäsche normalerweise aus.

Weichspüler Weichspüler bilden eine Schicht um die Baumwollfasern und verringern die Feuchtigkeitsdurchlässigkeit erheblich. Es empfiehlt sich also nicht, einen Weichspüler zu verwenden. Wäschetrockner Der Pacco kann im Wäschetrockner getrocknet werden. Verwenden Sie dabei ein Schonprogramm. Wegen der natürlichen Materialien ist ein (leichtes) Einlaufen unvermeidlich. Bügeln Es empfiehlt sich nicht, den Pacco zu bügeln. Denn durch das Bügeln werden die Stofffasern des Pacco geglättet und die Feuchtigkeitsdurchlässigkeit des Pacco verringert sich.

20 Die Tücher auseinanderfalten Das vertikale Klettband zwischen den beiden Teilen liegt etwa 4 cm von der Mitte entfernt. Das Armtuch in der richtigen Höhe vom Außentuch befestigen. Liegt Ihr Kind im Hinblick auf seine Körperlänge eher im unteren Bereich einer Größe, dann befestigen Sie das Armtuch etwas höher. Erreicht es langsam die obere Grenze der betreffenden Größe, das Armtuch 1 bis 2 Zentimeter weiter nach unten legen. Die Händchen müssen vollständig im Armtuch verschwinden.

Pacco - Schritt für Schritt Wenn Ihr Kind im Pacco gepuckt wird, ist Kleidung mit (kurzen) Ärmeln für Ihr Kind am angenehmsten.

Legen Sie Ihr Kind auf dem Pacco relativ weit nach oben Achten Sie auf die Linie des ersten Umschlags. Sie verläuft unter den Achseln. Für Ihr Gefühl liegt Ihr Kind vielleicht etwas zu hoch, aber machen Sie sich keine Sorgen, das ist genau richtig so. Legen Sie den ersten Umschlag unter den Achseln hindurch eng um den Bauch und dann wieder unter dem Rücken hindurch. Den rechten Arm einpacken Legen Sie den rechten Arm des Kindes gerade an seinen Körper an, sodass seine Händchen ‚geöffnet’ zur Hüfte liegen. Legen Sie mit Ihrer freien Hand den - vom Kind aus gesehen - rechten Armumschlag mit dem weißen Klettband (straff) an.

Tipp: Am besten gelingt dies, wenn Sie Ihre eigene Hand auf das Händchen Ihres Kindes legen. Dann können Sie das Klettband in Höhe der Schulter straff schließen. Während Sie Ihre Hand wegziehen, schließen Sie das Klettband in Höhe der Händchen.

21 NL DE GB FR Den linken Arm einpacken Den linken Arm genau wie den rechten festhalten und mit dem farbigen Klettband (straff) schließen. Viele Kinder schieben ihre Hände (mit leicht angewinkelten Ellenbogen) nach dem Einpacken oder während des Schlafes etwas in Richtung Körpermitte. Das ist weiter kein Problem.

Tipp! Auf www.puckenmitpacco.de finden Sie einen kurzen Film, der zeigt, wie Sie Ihr Baby mit dem Pacco richtig pucken. Das Schließen des Außentuchs Das Außentuch leicht nach unten ziehen, damit es an der Rückseite schön glatt liegt. Schauen Sie sich, bevor Sie das Klettband des Außentuchs schließen, noch einmal die nebenstehende Abbildung an. Dort ist gut zu sehen, dass der Stoff um die Schulterpartie eng anschließt und der Klettbandverschluss weit unter dem Kinn liegt.

Schließen Sie das Klettband von oben nach unten und binden Sie das untere Band fest zu. Schulterpartie Wenn der Pacco gut geschlossen ist, kann das Kind sein Köpfchen frei bewegen und die Vorderseite des Pacco scheuert nicht am Kinn.

22 Mit dem Pacco Plus das Pucken langsam abbauen Pucken Mit dem Pacco Plus können Sie Ihr Baby genau wie mit dem Standard-Pacco-Tuch pucken. Die Ärmchen Ihres Babys legen Sie fest in die Armtücher, und die Reißverschlüsse des Außentuchs sind geschlossen. Ein Ärmchen frei Wenn Ihr Baby ein Ärmchen bevorzugt benutzt, lassen Sie dieses Ärmchen zuerst ungepuckt.

Das andere Ärmchen bleibt fest im Armtuch eingepuckt. Ein Ärmchen ganz frei lassen Schalten Sie keinen Zwischenschritt ein, indem Sie etwa ein Ärmchen nur noch in das Außentuch pucken und nicht mehr in das Armtuch. Wenn Sie ein Ärmchen nicht mehr in das Armtuch einschließen, darf es auch nicht mehr in das Außentuch eingepackt werden. Denn mit einem komplett freien Ärmchen gelingt es dem Baby besser, sich aufzurichten, sollte es sich doch einmal auf den Bauch gedreht haben.

23 NL DE GB FR Zweites Ärmchen frei Schließen Sie das Armtuch vollkommen um das Bäuchlein Ihres Babys. An diesen Schritt und an das entsprechende Gefühl ist Ihr Baby schließlich gewöhnt. Lassen Sie beide Ärmchen frei. Zweites Ärmchen frei Wenn Ihr Baby mit beiden Ärmchen frei schlafen kann, können Sie das Innentuch weglassen und den Pacco Plus als Schlafsack weiter verwenden. Schließen Sie immer das Klettband und binden Sie die Kordel an den Füßen fest zu. So rollt sich Ihr Baby weniger schnell auf den Bauch, und es kann sich auch nicht aus dem Pacco herauswühlen.

Wenn Ihr Baby mit beiden Ärmchen frei schlafen kann, können Sie das Armtuch weglassen und den Pacco Plus als Schlafsacke weiter benutzen.

24 Kontakt Pacco BV Marconistraat 8 NL-6716 AK Ede Niederlande www.pacco.nl info@pacco.nl

NL DE GB FR Instructions for use Instructions for swaddling and use of the Pacco - Including washing instructions - helps your baby sleep

26 Important! Read these instructions carefully and completely before putting the Pacco to use. It is important that you are thoroughly informed to prevent any mistakes and to improve the effect and safety of swaddling. Responsibility The designer and distributor of the Pacco cannot assume any responsibility for the manner in which, and the reason why, you are swaddling your baby.

Do not start swaddling your baby until you have obtained proper information, whether independently or from a healthcare professional. User manual Pacco Copyright © 2017 PACCO 11th edition January 2017 No part of this publication may be reproduced subject to the prior written permission of the author.

 • 27 NL DE GB FR Swaddling Before you start swaddling your baby, contact your paediatrician or the nurse of your infant health centre to obtain information about the various pros, cons and points for attention. Pros Reasons to swaddle your baby: = =
 • Difficulty falling asleep independently = =
 • Fitful and shallow sleeping = =
 • Easily over-stimulated = =
 • Repeated crying without an obvious reason Cons Do not swaddle your baby in the following situations: = =
 • Chances (or increased chances) of dysplastic development of the hips = =
 • Fever = =
 • 24 hours after a vaccination = =
 • Severe airway infections and/or shortness of breath = =
 • A preferential position caused by anomalies in the spinal column If your baby suffers from eczema, regurgitates milk and/or has symptoms of reflux, only swaddle after consulting a paediatrician, your GP or other health professional. There are different types of eczema and vomiting behaviour. In some situations, complaints may be alleviated through swaddling, while in other situations these complaints may constitute a reason not to swaddle your baby. Further information Online you will find information about: = =
 • Safe sleeping habits = =
 • Preventing of restlessness (or more restlessness) = =
 • The difference between expressing sleep and hunger = =
 • Healthy and disrupted sleeping or drinking patterns = =
 • Hip development, preferential position, vomiting = =
 • Swaddling during high summer temperatures = =
 • A step-by-step plan for gradually stopping swaddling Hip development Ask an expert if your baby has a heightened chance of developing a dysplastic hip. If the answer is yes, this is a reason not to use swaddle your baby and you should only do so if additional medical examinations (an ultrasound examination, for example) show that there are no abnormalities. Allow babies less than 6 months old to sleep with their legs in a natural position. This ‘froglike’ position is necessary for good hip development. Make sure your baby has enough space to move his legs after the Pacco is fully closed. There is sufficient space if your baby can spread his legs up (foetal position) and stretch them out fully.

28 Pacco swaddling wraps Pacco Primo - for babies weighing 2 to 4 kg (S) This size is intended primarily for babies born prematurely or dysmaturely. However, if your baby is still young and weighs around 3 kg, this will be best size. Pacco Piccolo - for babies weighing 4 to 7 kg (M) This size is suitable for babies with an average body build. Most babies will fit this size until they are about 5 months old. Keep in mind that babies aged 3 to 5 months do not grow as quickly as they do in the first months. Pacco Comodo - for babies weighing 7 kg and up (L) This size is suitable for babies who are large for their age.

The Pacco Comodo is suitable for babies aged up to 6 months or weighing around 9 kg (due to the possibility of baby rolling onto his tummy this wrap is not suitable for infants over 6 months).

Swaddling is only intended for babies under 6 months of age As babies’ ability to change to tummy position increases, it is important to have discontinued swaddling by the time your baby is 6 months of age. Winding down swaddling from one day to the next may be possible, but in some cases the period of getting used to sleeping without the Pacco may take as long as several weeks. It is advisable to start gradually discontinuing swaddling around the age of 4 months, keeping a close eye on how your baby reacts.

Pacco Plus Swaddling Down Wraps The Pacco Plus Swaddling Down Wrap was developed specifically for babies that have difficulty making the transition to a sleeping bag.

The Pacco Plus Swaddling Down Wrap allows baby’s arms to be left free one at a time. In this way, your baby can gradually get used to no longer being swaddled before he is 6 months old. Pacco Plus Medium - for babies weighing 5kg and up Pacco Plus Large - for babies weighing 6kg and up Pacco Plus XL - for babies weighing 8 kg and up Use the Pacco Plus for babies aged 6 months and up only with baby’s arms completely unswaddled.

29 NL DE GB FR NL DE GB FR Clothing and bedding Adjust the clothing worn by your baby inside the Pacco to the temperature in the room. A romper suit may be enough (particularly in summer). Check to see what material baby’s clothing is made out of. A lot of baby clothing contains polyester fibres, which do not allow moisture caused by sweating to pass through very well. Dress baby only in clothing made from 100% natural materials. Cover your baby with a sheet and a thin, sturdy blanket. When the weather is warm, a sheet will suffice. The pressure created by the blanket increases the swaddling effect and will help baby get used to sleeping tucked in.

Baby’s skin should feel warm and dry when he is asleep. If his skin feels clammy, dress him in fewer clothes or don’t use a blanket. Make sure the room is not too hot; 15 - 18°C is warm enough. It is better to dress baby in an extra layer of clothing and/or use an extra blanket than to turn up the heating. Don’t overcompensate by using more (or warmer) blankets in colder seasons. Babies lose excess body heat primarily through their heads. A swaddled infant should therefore never wear a beanie, cap or bonnet. His feet should be warm, though.

Remain alert to make sure that baby is comfortable: neither too warm, nor too cold.

Making baby’s bed up safely Making up a ‘short’ bed means that you put your baby in bed with his feet as close to the foot of the bed and as possible (the ‘feet to foot position’) so that he will not be able to wriggle down under the covers. To safely make up a baby bed, you need a sturdy cotton sheet at least 150 cm wide. The blanket should also be laid in a horizontal direction (i.e. not lengthwise). This way, you can firmly tuck the bedding underneath the sides of mattress and it will stay firmly in place. A snugly tucked-in baby will experience difficulty trying to roll onto his tummy, feel safe and stay comfortably warm.

Your baby should lie as close to the foot of the bed end as possible, but still be able to stretch his legs. Keep as much space as a fist between his feet and the foot and of the bed. Tuck your baby in up to his shoulders and underneath his chin. The sheet can be tucked in tightly, but make sure that the mattress is perfectly flat without any bumps. When you start the process of winding down swaddling, keep making up baby’s bed tightly and tucking him in up all the way to his chin. Your baby may be able to move his arms, but the pressure on his shoulders will relax him.

 • 30 Sleeping position The safest position for a baby to sleep is on his back, and the least safe position is on his tummy. The side position is also less safe than the back position. In itself, swaddling – if done properly with safe materials – is not a factor that leads to cot death (sudden infant death syndrome). Studies have shown that babies that are swaddled and lying on their tummies have a greater chance of sudden death than those that are not swaddled and lying on their tummies. Therefore, it is of crucial importance to prevent your baby from turning onto his tummy when swaddled. How? A checklist: = =
 • Always put your baby to sleep on his back. = =
 • Make baby’s bed up safely and tuck him in firmly. = =
 • Make sure that the mattress is the right size, to ensure that the tucked-in blanket will remain in place. = =
 • Do not allow your baby to sleep in your bed (with or without you) or on a waterbed. = =
 • Use a Pacco in the right size; neither too small nor too big. = =
 • Do not use the cord of the Pacco to tie baby to the bars of his bed. = =
 • For the sake of safety, allow the remaining swatch of fabric at the bottom of the Pacco (the ‘toffee plume’) to lie loosely in the bed. Never tuck this underneath the mattress. Your baby could become entangled by turning.
 • = =
 • Wind down the swaddling in due time. If your swaddled baby nevertheless tries to turn onto his tummy, there is only one thing you can do: stop swaddling him! Contact the nurse at your infant care centre if your baby is almost 6 months and is unable to sleep without the Pacco. Correct use of the Pacco The correct use of the Pacco is explained step by step on page 32. Never use the covering wrap without using the arm wrap of the Pacco. Always use them in combination with one another! If you use individual components, there is a chance of baby becoming entangled or a bunch of cloth being rolled up front of his mouth. Additionally, not being tucked in firmly enough and having a greater freedom of movement increases the possibility of baby rolling onto his tummy, and therefore a greater risk of cot death.

31 NL DE GB FR Washing instructions Washing before initial use Before using a new Pacco for the first time, leave it in a bucket of cold water for a night. This will prevent excessive shrinking. Next, wash the Pacco three times (you do not need to dry it in between these washings). This ensures that the coating around the cotton yarn of the fabric is washed out so that air and moisture will be able to properly pass through the Pacco. This will help baby lose excess warmth and perspiration. You can compare this with a new drying cloth, which absorbs moisture better after it has been washed a few times.

If you follow the washing instructions carefully, the fabric may start become a little fuzzy, but this is a characteristic that is inherent to flannel (roughened cotton). Velcro Try to prevent the Velcro from becoming clogged as much as possible. You can protect the Velcro by closing the various elements of the Pacco before washing them. You can use a laundry bag to prevent the Pacco’s Velcro parts from sticking to the other items in the washing machine. Temperature The Pacco can be washed at up to 60°C. However, you should only do this if it is absolutely necessary. Considering the effectiveness of today’s washing detergents and washing programmes, 40°C will be sufficient in most cases.

Fabric softeners Fabric softeners create a layer around cotton fibres and substantially reduce the moisture permeability of many types of fabrics. We strongly advise against the use of fabric softeners. Dryer The Pacco can be dried in the dryer. Use the setting for delicates. As the Pacco is made from natural materials, a little shrinking is inevitable. Ironing We do not recommend ironing the Pacco. When you iron the Pacco the fibres in the fabric will be ironed flat, which reduces the Pacco’s permeability factor (i.e. moisture will not be able to pass through it as effectively).

32 Folding the Pacco open The vertical Velcro strap between the two parts of the Pacco is positioned approximately 4 cm from the centre.

Be sure to attach the arm wrap at the proper height in relation to the exterior wrap. If your baby is at the lower limit of a size in terms of his body length, position the arm wrap 1 - 2 cm higher. If your baby is approaching the upper limits of the relevant size, position the arm wrap 1 to 2 cm lower. Pacco – step by step Clothing with sleeves (whether short or long) is most comfortable for babies swaddled in the Pacco.

Place your baby near the top of the Pacco Take note of the line of the first flap. This will be drawn beneath baby’s armpits. It may seem as if baby is positioned too high, but this is just right. Fold the first flap tightly over baby’s tummy, underneath his armpits and fold underneath his body. Tucking in the right arm Position baby’s right arm in a straight line along his body with his hand in open position against his hip. Use your free hand to close the right arm flap using the white Velcro strap (tightly). Tip: This is easiest if you place your own hand on your baby’s hand. This will allow you to tightly close the Velcro near baby’s shoulders.

Next, when you can close the Velcro near baby’s hands while you draw your own hand away.

33 NL DE GB FR Tucking in the left arm Tuck in the left arm just as you did the right, and close with the coloured Velcro (tightly). Many babies will move their hands somewhat towards the centre after swaddling or while sleeping (with their elbows slightly bent). This is not problematic. Tip! Watch the online video for a demonstration on proper swaddling with the Pacco. Closing the covering wrap Tug slightly on the bottom of the covering wrap to smooth the Pacco at the back. Before closing the Velcro of the covering wrap, look carefully at the following picture. You will see here that the fabric fits snugly around the shoulders and that the Velcro closure is located at a considerable distance underneath the baby’s chin.

Close the Velcro, working from top to bottom, and tie the cord at the bottom carefully. Example of the shoulders If the Pacco has been closed properly, baby’s chin will not touch the front of the Pacco and he will be able to move his head freely.

34 Winding down swaddling using the Pacco Plus Swaddling The Pacco Plus allows you to swaddle your baby in the same way as you would using the regular Pacco: baby’s arms are in the arm wrap and the zips of the covering wrap remain closed. One arm free If your baby has a preferential arm, allow this one to be unswaddled first.

His other arm will remain firmly in the arm wrap. No steps in between Do not use an in-between stage with one arm outside of the arm wrap but still in the covering wrap. Greater freedom of movement will increase baby’s chances of rolling on his tummy!

35 NL DE GB FR One arm free Leave one arm outside of the arm wrap, ensuring that it is also left outside of the covering wrap. With one arm free, baby will be able to raise himself up better should he accidentally come to lie on his tummy. Both arms free Tuck the inside cloth firmly around baby’s belly. He will be used to this step and this feeling. Allow both of his arms to be unswaddled. Always close all the Velcro straps and continue to take sufficient care when tying the cord at the bottom. This will prevent baby from easily rolling onto his tummy and he will not be able to wriggle free of his bedding.

Once your baby is able to sleep with both arms unswaddled, you can use the Pacco Plus as a sleeping bag.

36 Contact Pacco BV Marconistraat 8 6716 AK Ede The Netherlands www.pacco.nl info@pacco.nl

NL DE GB FR Guide d’utilisation Instructions pour emmailloter votre bébé et l’utilisation de la couverture Pacco - Y compris les instructions de lavage - aide votre bébé à dormir

38 Important! Lisez ce manuel dans son intégralité avant de prendre l’utilisation du Pacco. En vous renseignant correctement, vous pouvez éviter les erreurs et augmenter l’effet et la sécurité des couvertures à emmailloter Pacco.

Responsabilité Le concepteur et distributeur des produits Pacco ne peuvent assumer la responsabilité de la façon et/ou la raison pour laquelle vous emmailloter. Emmailloter votre bébé avec le Pacco uniquement après avoir lu attentivement ce guide d’utilisation. Guide d’utilisation Pacco Copyright © 2017 PACCO 11e édition janvier 2017 Aucune partie de cette publication ne peut être reproduite sans l’autorisation écrite préalable de l’auteur.

 • 39 NL DE GB FR Emmailloter Avant d’emmailloter votre bébé , contactez un expert et renseignezvous sur les indications et les contreindications de l’emmaillotage. Indications Raisons de emmailloter un bébé: = =
 • Avoir de la difficulté à s’endormir tout seul = =
 • Siestes courtes = =
 • Surexcitation rapide = =
 • Beaucoup de de pleurs sans cause identifiable Contre-indications Ne pas emmailloter votre bébé dans le cas: = =
 • (Risque accru) un développement de la hanche dysplasique = =
 • Fièvre = =
 • 24 Premières heures suivant la vaccination = =
 • Infections et/ou essoufflement respiratoires graves = =
 • Posture désirée provoquée par une anomalie dans la colonne vertébrale Si votre bébé a de l’eczéma ou vomit beaucoup, il est conseillé à l’avance de consulter votre pédiatre ou médecin de famille. Il existe différents types d’eczéma et il y a différents comportements de vomissements. Dans certains cas, les symptômes peuvent être réduits par l’emmaillotage, tandis que dans d’autres cas l’emmaillotage n’est pas conseillé. Plus d’informations Sur www.emmailloter.fr, vous pouvez trouver des informations concernant: = =
 • Sécurité pendant le sommeil = =
 • Prévention de (plus) de troubles = =
 • Différence entre les signaux de faim et de sommeil = =
 • Habitudes saines /perturbées de sommeil et consommation = =
 • Développement de la hanche, attitude préférée, vomissement = =
 • Emmaillotage par températures estivales = =
 • Comment diminuer progressivement l’utilisation de l’emmaillotage Développement de la hanche Demandez à un expert si votre bébé a un risque d’accru de développer une hanche dysplasique. Si c’est le cas, cela représente une contre-indication et vous ne pouvez emmailloter votre bébé qu’après des examens complémentaires (échographie) et uniquement si aucune anomalie n’a été trouvée. Laissez les bébés jusqu’à 6 mois dormir avec les jambes dans une position naturelle. Cette position nommée «position de la grenouille» est nécessaire pour le bon développement de la hanche. Pour savoir si votre bébé a assez de place pour ses jambes après que le Pacco soit complètement fermé. Il suffit de constater que votre bébé peut tenir ses jambes dans la position levée et écarter les jambes et les tenir en pleine extension sans toucher le font.
Vous pouvez aussi lire
Aller aux pages suivantes ... Annuler